Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni tip virüsle mücadele sürecinde tarım, ticaret ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren vatandaşların ve işletmelerin mali yükünün azaltılması amacıyla hazine taşınmazlarına yapılan kiraların yeniden ertelenmesinin şu anda mümkün olmadığını belirtti. koronavirüs (Covid-19).
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni tip virüsle mücadele sürecinde tarım, ticaret ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren vatandaşların ve işletmelerin mali yükünün azaltılması amacıyla hazine taşınmazlarına yapılan kiraların yeniden ertelenmesinin şu anda mümkün olmadığını belirtti. koronavirüs (Covid-19).
Bakan Kurum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kira ertelemesi, atık ithalatında kotanın düşürülmesi ve Kovid-19 salgını sırasında kullanılan maske ve eldivenlerin doğaya verdiği zarara ilişkin değerlendirmede bulundu.
Bakanlık bünyesindeki işyerleri başta olmak üzere hazine gayrimenkulleri ve turizm işletmelerinde yapılan kira ertelemesinin salgın sonrasında tekrarlanmasına ilişkin Kurum, “Şu an için yeni bir erteleme söz konusu değil” dedi. söz konusu.
Salgınla mücadele sürecinde vatandaşların ve tarım, ticaret ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin hazine gayrimenkulleri üzerindeki mali yükünü azalttıklarını hatırlatan Kurum, şöyle konuştu:
“Salgın sürecinde hem turizm işletmelerimize hem de Milli Emlak Genel Müdürlüğümüz bünyesindeki tüm işletmelere taksitlerini 6 ay erteleme imkanı verdik. Kasım ve aralık ayına kadar herhangi bir ücret ödemiyorlar. Her zaman yanlarında olmaya çalıştık. Bu süreçte vatandaşlarımız ve esnafımız. O dönemde kiralarımızı alamadık. “Ödenmesi gereken ücretleri erteledik.”
Hazine gayrimenkulleriyle ilgili çiftçileri sevindirecek çok önemli bir karara daha imza attıklarını belirten Kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı ile hayata geçirdikleri proje kapsamında Hazine’ye ait tarım arazilerini üretime açtıklarını söyledi.
Arazileri topraksız ve yeterli arazisi olmayan çiftçilere 10 yıl süreyle kiralayacaklarını belirten Kurum, Konya, Aksaray, Kütahya, Samsun, Eskisehir ve Afyonkarahisar’da 41,5 milyon metrekare tarım arazisini üretime açacaklarını belirtti. İlk aşamada.
Projeyle çiftçilerin 60 dönüme kadar hazine taşınmazlarını kiralayabileceklerine dikkati çeken Kurum, ilk yıl kira bedelinin gayrimenkulün bugünkü değerinin yüzde 1,5’i olacağını, çiftçilerin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde ise bu bedelin ödeneceğini bildirdi. yeniden belirlenen fiyat üzerinden kiralama süresini 10 yıl daha uzatabilirler.
“Sıfır Atık Projesi 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak”
Atık ithalat kotasının yüzde 50’ye düşürülmesi ve Sıfır Atık Projesi’ne ilişkin açıklama yapan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi’ne büyük önem verdiklerini söyledi.
Sıfır Atık Projesi kapsamında tüketilen malzemelerin geri dönüştürülerek hammadde olarak kullanıldığını belirten Kurum, “Sıfır Atık Projemiz ile 2023 yılına kadar 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayarak yıllık 200 bin kişiye ekonomik kazanç sağlayacağız. 20 milyar lira.” söz konusu.
Atık ithalat kotasının düşürülmesiyle geri dönüşüm tesislerinin hammadde ihtiyacının yüzde 50’sinin iç piyasadan karşılanacağını kaydeden Kurum, Türkiye’deki geri kazanım oranını 2023 yılına kadar yüzde 13’ten yüzde 35’e çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.
“Salgınla mücadelede yeni bir kirlilik türüyle karşı karşıya kaldık”
Son dönemde başta Boğaziçi olmak üzere birçok bölgenin maske ve eldiven atıklarıyla kirlenmesine ilişkin Kurum, salgınla mücadele kapsamında yeni bir kirlilik türüyle karşılaşıldığını belirtti.
Nisan ayında tek kullanımlık maske ve eldiven gibi hijyen malzemesi atıklarının yönetimine ilişkin genelge yayınladıklarını hatırlatan Kurum, 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle atıkların bertarafına “72 saat” kuralı getirdiklerini söyledi.
Bakan Kurum, genelgeyle belediyelerin, atıkların iş yerlerinin belirlediği yerlerdeki çöp kutularında 72 saat süreyle saklanmasını zorunlu hale getirdiğini belirtti.
Çevreye atılan her maskenin doğaya, doğal hayata ve canlılara ciddi zararlar verdiğine dikkat çeken Kurum, “Bu doğa hepimizindir. Salgın süreci bize doğayı kirletenin aslında biz olduğumuzu gösterdi.” Çocuklarımız, gençlerimiz ve ailelerimiz bunun bilincinde. Bu farkındalığı artırarak çevreye ve doğaya sahip çıkıyoruz.” Çıkmamız lazım.” değerlendirmesini yaptı.
Bakan Kurum, salgın döneminde insanların evde kalmasıyla doğada ciddi bir iyileşme yaşandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/hazine-tasinmazlarinda-yen